Interview met Marianne Bom

Gepubliceerd op 26 januari 2021 om 14:30

Marianne (40 jaar) is een sportieve duizendpoot! Ze is franchise owner van Mom in Balance regio Breda en daarnaast gewichtsconsulente met haar eigen praktijk ZóGezond Gewichtsconsulente. In haar vrije tijd rent en fietst ze graag en samen met haar vriend geniet ze regelmatig van heerlijk eten en drinken. Wil je weten hoe zij balans, energie en rust creëert in haar dagelijks leven? Ze vertelt het je in dit interview! 

Een sportieve duizendpoot, dat ben je. Hoe vaak sport jij gemiddeld per week? En hoe belangrijk is dat voor jou?

Ik sport zo’n 5 keer per week: 3 keer hardlopen (max. half uur, interval en een wat langere duurloop tussen de 8km en 15km) en 2 keer kracht, core en cardio van een half uur tot drie kwartier. Wel maar 1 ding op 1 dag overigens. Ik vind sporten heerlijk, ik voel me er goed bij en zo blijf ik me fit voelen. Maar het is geen halszaak als het door omstandigheden een keer niet lukt om die 5 keer te halen. Maar ik train nu naar een halve marathon onder de 1:45 uur in april en dat gaat natuurlijk niet vanzelf. Dus er zit ook wel een beetje druk achter.

Die druk heb ik ook wel nodig, anders ga ik zo maar wat doen en heb ik toch het gevoel dat ik m’n doel niet ga halen. Over doel gesproken: dat heb ik ook wel nodig. Zonder doel is er wat minder motivatie. Maar als ik een weekend weg ben naar de kust dan laat ik m’n schema toch ook wel liggen en ga lekker een stuk over het strand rennen. Ook als het mooi weer is dan ruil ik soms m’n duurloop in voor een tochtje op de racefiets, of ik doe het ene op zaterdag en het andere op zondag, als de agenda dat toelaat.

Wat gebeurt er met je als je niet kan sporten?

Dan word ik toch wel wat onrustig en chagrijnig. En – dit slaat eigenlijk nergens op nu ik dit zo uitspreek– voel ik me dichtgroeien. Geen kilo te veel aan mijn lijf maar toch dat gevoel hè, na al die lekkere thuis-uiteten-etentjes die we elk weekend doen (nu de horeca dicht is) en weinig sporten soms. Want naast dat sporten mij een goed gevoel geeft en ik me er fit door voel, is sport ook een manier om mijn energie kwijt te kunnen (ontspanning door inspanning) en te kunnen genieten van lekker eten zonder schuldgevoel.

Een aantal jaar geleden heb ik mijn kruisband gescheurd en heb ik een paar weken vooral zittend op de bank doorgebracht. Gekmakend! Zeker al dat bezoek wat met chocolade aan kwam zetten wat ik er niet af kon sporten….Gelukkig is dat allemaal goed gekomen ...hahahaha

Jij hebt sporten gevonden die bij je passen. Is dat altijd zo geweest? Wat is jouw tip voor degenen die nog zoekende zijn of die het ritme hierin niet kunnen vinden?

Nee, dat is iets van de laatste jaren. Hardlopen doe ik nu een jaar of 10 - 12 denk ik maar sinds een jaar of 3 veel fanatieker (na die kruisband). Wielrennen een jaar of 4, wat minder fanatiek trouwens en alleen als het mooi weer is. Vroeger heb ik van alles gedaan. Als kind zat ik op ballet en turnen. Tijdens mijn universiteitsjaren en ook de jaren daarna in mijn werkende leven is dat ingeruild voor aerobics-achtige lesjes in de sportschool en af en toe wat fitness. Ik merkte toen trouwens ook al dat als ik, door bijvoorbeeld overwerken of treinen met vertraging, niet naar mijn sportles kon dat ik daar goed chagrijnig van werd….Na een aantal jaar was ik wel ‘klaar’ met dat soort sporten en was ik toe aan iets anders, lekker buiten. Het fijne van hardlopen en wielrennen vind ik dat ik dat kan inplannen wanneer ik dat wil. Wel zo handig nu met 2 bedrijven die allebei geen 9-tot-5- werktijden vragen. 

Mijn tip aan jou: zoek vooral iets wat je leuk vindt om te doen. Als je niet van hardlopen houdt, doe het dan vooral niet. Maar bedenk ook: waarom vind ik het niet leuk? Heb je het überhaupt al eens gedaan? Weet je zo niet wat je leuk vindt om te doen, bedenk dan wat je vroeger als kind, tiener of student deed. Of bekijk het niet vanuit een specifieke sport maar waar je energie van krijgt, waar je je goed bij voelt: lekker buiten iets doen of binnen, alleen of juist samen met anderen (in teamverband of individueel in een groep), onder begeleiding van iemand of juist zelf aan de slag? Moet het vooral gezellig zijn, een wedstrijdverband in zitten of wil je er zelf iets uithalen? Inspannend of ontspannend? Wat wil je bereiken: betere conditie, sterker/fitter worden, ontspanning/stress verlagen? Vaak wordt er dan al het een en ander duidelijk. En ga (thuis online) proeflessen volgen, ga een keer met iemand mee, of leen materialen om te kijken of het iets is wat bij je past zonder direct lid te worden of dure spullen aan te schaffen.

Ritme is wel een lastig dingetje voor velen, ook voor mij hoor. Ik plan wel en stel prioriteiten maar ik denk ook vaak genoeg: ik maak nog even snel wat af, en dat klusje kan ook nog wel even voor ik ga..... maar dan ben ik daar toch meer tijd mee kwijt dan ik had bedacht en komt het sporten (met name hardlopen doordeweeks) in het gedrang. Dan ga ik vaak daarna alsnog wel, maar dan loop ik op de een of andere manier toch minder lekker. Dus….die prioriteiten nog even wat harder maken. Plan (vaste) momenten in je agenda in wanneer je gaat sporten. En zoek een sportmaatje met wie je afspreekt om samen te gaan. Je wilt niet degene zijn die afzegt toch? Het wordt al wat makkelijker als je een groepsles gaat doen of een hockeytraining op een vast tijdstip hebt. Maar ga je samen hardlopen, fietsen of wandelen, spreek (met jezelf / je maatje én je agenda) een vast moment af. Blok het en plan er geen zaken omheen die invloed kunnen hebben op je planning. Als je dit een paar weken doet, dan merk je dat het steeds makkelijker wordt om het in te plannen en wordt het meer een gewoonte. En maak ook afspraken met je partner: ga je samen of ieder z’n eigen ding? Als je kinderen hebt: maak ook dan afspraken met je partner: wie gaat wanneer? En misschien kun je wel iets samendoen: jij hardlopen of skeeleren en de kids (en partner) mee op de fiets!

Gezonde voeding en beweging zitten wel goed bij jou. Wat heb jij nodig voor een fijne werk-/privé balans?

Een planning, een gezamenlijke (digitale) agenda en vaste ‘dingen-doe-momenten’. Ik vind het fijn om structuur te hebben, dit geeft rust in mijn hoofd en lijf. Ik maak elke doordeweekse dag een planning op papier wat ik die dag gedaan wil krijgen en in welke volgorde, naast dingen die ‘moeten’ zoals afspraken met klanten, trainingen voor Mom in Balance en zakelijke deadlines. Omdat ik ook vaak ’s avonds weg ben/afspraken heb, eten we elke dag samen en spreken we de dag door. En sport hij zoveel mogelijk wanneer ik training geef. Mijn hardlopen doordeweeks doe ik overdag zodat we op de avonden dat we allebei geen verplichtingen hebben gezellig samen zijn, zo ook in het weekend.

Vaste ‘dingen-doe-momenten’, wat bedoel ik daar mee: natuurlijk de sportmomenten maar bijvoorbeeld ook samen boodschappen doen, dat doen we altijd op zaterdagmiddag. Dat weten we en dus houden we hier rekening mee. Net als elke week thuis uiteten. Zolang de horeca gesloten is, halen we elke zaterdag eten af bij een restaurant. Vaste, maar zeer gezellige en smakelijke, vaste prik!

Gezamenlijke digitale agenda: hierin zetten we al onze afspraken. Zo weten we wie wat heeft te doen en hoeven we niet elk dingetje eerst bij elkaar te checken of het wel kan. Scheelt een boel gedoe en geplan kan ik je zeggen. Zo houden we voldoende tijd over voor zowel onze eigen privé-dingen als gezamenlijke dingen.

Wat doe je als je merkt dat de balans er even niet is? Hoe laat jij jezelf weer stralen?

Even pas op de plaats..... Alles opschrijven wat er in mijn hoofd zit of wat gedaan moet worden en dan kijken wat die disbalans veroorzaakt én wat er aan gedaan kan worden. Opschrijven haalt vaak al wat van die disbalans weg. Vervolgens helpt het om niet alleen die dagelijkse planning te maken maar ook een week- of meerweekse planning: wat ga ik wanneer doen? Wat heeft prioriteit? En daar zet ik dan net even wat meer sport en beweging in (die ontspanning door inspanning), maar ook een taart bakken (zo kan ik me op maandag al verheugen op een taart die ik vrijdagavond ga bakken) of een avondje bios of weekend weg samen. Naar zulk soort dingen uitkijken laat me alleen al stralen en op het moment zelf al helemaal!

Hoe creëer jij tijd voor jezelf? Moet je dit plannen of kun je tijd pakken wanneer nodig?

Zoals al aangegeven helpt die planning mij heel erg. Tussen werkklusjes en het sporten zet ik ook privé-dingen zoals de (af)was doen (geestelijke ontspanning en dan ben ik weer even in beweging tussen al dat zitten achter de computer), tussentijds een klein boodschapje doen maar ook een uurtje een boek lezen als ik ’s avonds nog een klant heb of training moet geven (of dus die taart bakken). En soms heb ik om 16 uur al mijn taken van die dag af en ga ik alsnog een boek lezen of in de tuin werken in plaats van de dingen van de dag erna al gaan doen. Heerlijk!

Wat is ultieme ontspanning voor jou?

Ok, dat is een lastige... Ik ben een bezig bijtje met al dat sporten, maar ik kan ook erg genieten van een avondje lekker samen eten: minimaal 5-gangen, passende wijn erbij, gezellig muziekje, sjieke kleding…Of een middag op de bank met een boek en een pot thee, of een dagje sauna. Moest ik per sé 1 ding noemen? :)

Welke ingrediënten zou jij nog willen toevoegen aan jouw persoonlijk recept?

Hmm ook weer een lastige vraag. Niets eigenlijk op het moment.

Tot slot: Wat is jouw lekkerste (healthy) recept?

Dat is toch wel mijn courgette-bananenbrood, maar dan met wortel :) Gezond, voedzaam èn lekker! Ideaal als goed vullend tussendoortje of met een paar scheppen kwark erbij als ontbijt. Het recept kun je vinden op mijn website: https://www.zogezond.com/2016/courgette-bananenbrood/ (helemaal onderaan staat de wortel-variatie-suggestie)

Nieuwsgierig naar de bedrijven van Marianne? Neem dan eens een kijkje op de volgende websites:

Mom in Balance
ZóGezond Gewichtsconsulente

Haar sportieve avonturen kun je volgen via haar persoonlijke Instagram account
 Marianne rent en fietst