Wat is jouw mindset?

Gepubliceerd op 22 maart 2021 om 15:06

Denk jij vaker vanuit een vaste mindset of een groeimindset? 

Toen mij dit de eerste keer werd gevraagd, stond ik even raar te kijken. Huh? Wat bedoel je precies? Grote kans dat ook jij hier niet direct een antwoord op hebt. Is helemaal niet gek, ik vertel je graag meer en benieuwd naar jouw antwoord later.

Laten we beginnen met wat mindset is. Mindset is de verzameling van geloofsovertuigingen met betrekking tot jouw eigen vaardigheden. Het is een manier van denken dus. Waar de één gelooft dat persoonlijke kwaliteiten vaste eigenschappen zijn welke bepalend zijn voor succes, gelooft de ander dat deze kwaliteiten verder ontwikkelt kunnen worden door te leren en ervaring op te doen. 

We hebben het dan over 2 verschillende soorten mindsets:
1. de vaste (statische) mindset
2. de groeimindset

Vaste mindset

Mensen met een vaste mindset zijn ervan overtuigd dat je eigenlijk niet kunt veranderen. Zij geloven dat intelligentie, vaardigheden en kwaliteiten vaste eigenschappen zijn. Eerder behaalde successen worden gezien als een deel van de eigen identiteit en daardoor worden, vaak onbewust, kritiek, uitdagingen en successen van anderen als bedreiging gezien. Iemand met een vaste mindset vraagt niet graag om hulp, ziet kwetsbaarheid als zwakte en durft niet altijd zichzelf te zijn. De grootste angst is om te falen, dom over te komen of zich afgewezen te voelen. 

Groeimindset

Mensen met een groeimindset gaan uitdagingen aan en geloven dat ze nieuwe dingen kunnen leren door herhaling en hard te werken. Ze geloven dat intelligentie, vaardigheden en kwaliteiten niet vast staan maar verder ontwikkelt kunnen worden. Iemand met deze houding durft meer zichzelf te zijn, daagt zichzelf uit en ziet kwetsbaarheid als een kracht. 

Wat is nu jouw mindset? 

Nu je de korte theorie over deze twee mindsets hebt gelezen, heb je wellicht een voorkeur voor één van de twee maar hoogstwaarschijnlijk ook het besef dat je ze allebei gebruikt. Althans ik wel :)

Wees gerust, iedereen heeft de vaste én groeimindset in zich. Maar waar gaat jouw voorkeur naar uit?

De groeimindset lijkt de meest positieve mindset en is gericht op leren en creëren dus grote kans dat je daar een voorkeur voor hebt. Maar het kan af en toe ook nuttig zijn om (nog) geen energie te stoppen in bepaalde zaken en dus je vaste mindset te gebruiken. Ik geef je hier een voorbeeld van. Stel jouw leidinggevende vraagt jou iets te doen maar de opdracht is eigenlijk onduidelijk voor je. Je kunt dan aan de opdracht beginnen, met het risico dat je later opnieuw kunt beginnen, of je vraagt eerst om meer uitleg en gaat er pas energie in steken als je begrijpt wat er van je verwacht wordt. Ook bij geautomatiseerde taken zoals koken, autorijden en tanden poetsen is een vaste mindset handig. Dat kan namelijk prima gaan zonder er energie in te hoeven steken om er nog beter in te worden. Soms is het gewoon goed zoals het is.

Kun je jouw mindset veranderen? Ja, hoewel mindsets een belangrijk deel van je persoonlijkheid zijn, zijn ze te veranderen. Maar bedenk eerst goed wat het is dat je wilt veranderen? Wil je een groeimindset behalen of wil je jouw doel behalen? Laat het veranderen van je mindset geen einddoel op zich zijn. Zie het als een manier om jouw doelen te bereiken.

Hoe kun je een groeimindset inzetten om jouw doel te behalen?

Wat het ook is dat jij wilt bereiken, met een groeimindset zal het er in ieder geval leuker op worden........
Dus hierbij mijn tips voor het bereiken van jouw persoonlijke doelen mét een groeimindset

Tip 1: Ben je bewust van je eigen mindset
* Screen hiervoor je eigen gedachten/ overtuigingen. Wat gaat er door je hoofd?
* Horen deze gedachten/ overtuigingen bij een vaste mindset of een groeimindset? 
* Gaan ze je helpen in het bereiken van je doel of is het juist een belemmering?

Tip 2: Positieve mindset
* Welke gedachte ga jij vanaf nu inzetten op weg naar jouw doel? Schrijf deze op.
Maak het positief, vol (zelf)vertrouwen en één die zorgt dat je door kunt gaan, ook als je problemen tegenkomt.

Tip 3: Maak tussendoelen
* Welke stappen zijn nodig om jouw doel te bereiken? Maak hiervoor tussendoelen én, niet onbelangrijk, vier je successen.

Tip 4: Leer van je fouten
* Het is geen rechtlijnige weg dat jou naar je doel zal brengen. Je zal vallen en opstaan. Fouten maken en onvoorziene omstandigheden horen bij het leven. Mensen met een vaste mindset zien het maken van fouten als bewijs dat je iets niet kunt.
Met een groeimindset gun jezelf dat je fouten mag maken en geloof dat je juist leert van deze fouten.

Tip 5: Zet je voor de volle 100% in
* Bij een groeimindset is het belang van leren en trainen belangrijker dan het belang van talent. Dus wil je ergens voor gaan? Oefenen, trainen, leren en repeat! Het komt je niet aanwaaien......

Tip 6: Kritiek of feedback?
* Hoe kijk jij aan tegen op-of aanmerkingen die iemand maakt over hoe jij iets aanpakt? Probeer het niet persoonlijk op te vatten en als kritiek te ontvangen (vaste mindset). Zie het als feedback waar je weer wat van kunt leren.

Wil jij hierover eens een persoonlijk adviesgesprek? Neem gerust vrijblijvend contact met me op.