Versterk jouw veerkracht

Gepubliceerd op 11 februari 2022 om 13:56

Wat is veerkracht?

Veerkracht is het vermogen om je aan te passen aan stress en tegenslag, te kunnen terugveren naar je oorspronkelijke positie of er zelfs sterker uit te komen. Het gaat over het omgaan met veranderingen. Hoe is dat voor jou? 

Beschik jij altijd over een gezonde dosis veerkracht of kun jij wel een extra boost gebruiken? Als ik terugkijk op het afgelopen jaar behoorde ik het meest tot de laatstgenoemde groep. Zelfstandig ondernemen in combinatie met mijn gezin, corona perikelen, nieuwe uitdagingen, vreemde hobbels en met grote regelmaat buiten mijn comfortzone gestapt. Mijn zicht werd troebel en het knelde regelmatig tussen al mijn verschillende rollen. VEERKRACHT- ALARM! Dat is het moment waar ik mijn veerkracht moest aanspreken. Ook herkenbaar voor jou?

'What doesn't kill you makes you stronger'

Veerkrachtige mensen laten minder snel de moed in de schoenen zakken. Je kent het gezegde vast ook wel 'What doesn't kill you makes you stronger'. Ze gaan door, wat er ook gebeurt. Welke factoren zijn kenmerkend voor veerkrachtige mensen? 

Enkele eigenschappen van veerkrachtige mensen

 • Ze zijn vindingrijk en sterk in het oplossen van problemen
 • Ze zijn bereid hulp te zoeken
 • Ze zijn ervan overtuigd dat ze iets kunnen doen wat helpt om met hun gevoelens om te gaan en tegenslagen te overwinnen
 • Ze worden gesteund door hun omgeving
 • Ze hebben een goede band met anderen, zoals familieleden of vrienden

Bron: Boek 'De moed van imperfectie' van Brené Brown

Nu je dit weet, kun je dan zeggen of je veerkrachtig bent of niet? Zo eenvoudig ligt het toch echt niet. Het is geen kwestie van 'je hebt het' of 'je hebt het niet'. Het kan namelijk van moment tot moment verschillen. 

Mentale workout

Veerkracht is als een spier en een spier kun je trainen. Hoe meer je traint, hoe beter hij wordt. En hoe veerkrachtiger jij wordt, hoe beter je om kunt gaan met wat er voor jou gaande is. En scenario’s kunt maken op wat nog komen gaat. Sterker worden, groeien in je veerkracht, gaat je helpen in tijden van verandering of tegenslag. Hoe doe je dat? Door te oefenen, oftewel te trainen. Net zoals je je spieren traint. Je doet weliswaar geen oefeningen in de sportschool maar je doet mentale work-out om je brein te trainen.

8 dimensies van veerkracht

Veerkracht bestaat uit 8 dimensies en je kunt iedere dimensie apart trainen. Elke dag. Elke afzonderlijke verbetering versterkt het geheel.

 1. Emotie management
 2. Empathie
 3. Zelfbeeld
 4. Persoonlijkheid
 5. Levenservaring
 6. Optimisme
 7. Probleemoplossend vermogen
 8. Vernieuwen

 

8 tips om te starten met jouw mentale workout

Tip 1: Emotie management
(H)erkennen van positieve en negatieve emoties. Schrijf ze op, kijk ernaar en praat erover met anderen. Dat verlicht.

Tip 2: Empathie
Inleven in anderen. De oefening hier is te balanceren tussen in- en meeleven. Bij wie voel jij je betrokken en bij wie niet. Je kunt nu eenmaal niet al het leed op je schouders nemen. 

Tip 3: Zelfbeeld
Hoe kijk jij naar jezelf? Heb je vertrouwen in jezelf dat je door een bepaalde situatie heen komt? Blik wekelijks eens terug en ontdek waar je trots op bent en welke kwaliteiten jij hebt in kunnen zetten.

Tip 4: Persoonlijkheid
Omgaan met verandering past de ene persoon wel, de andere minder. Het feit dat allerlei patronen, ritmes en gewoonten ondersteboven zijn gegooid, kan je van de wijs brengen. Tip hier is om nieuwe structuur te bouwen die je houvast geeft. Opstaan op dezelfde tijd, dagelijks rondje wandelen, werkafspraken op gezette dagen/ tijden. Kijk wat jou helpt aan ankers op de dag en in de week.

Tip 5: Levenservaring
Hoe meer je al hebt meegemaakt, hoe beter je kunt opvangen wat er gebeurt. Keer weer terug naar de basis. Wat is het meest belangrijk voor je op dit moment? Hoe kun je iedere dag aandacht besteden aan deze, voor jou belangrijke, waarden?

Tip 6: Optimisme
Neem een positieve mindset aan. Blijf kansen en lichtpuntjes zien. Schrijf dagelijks op waar je dankbaar voor bent, ook al is het zo onzeker om je heen. 

Tip 7: Probleemoplossend vermogen
Het zijn nieuwe omstandigheden die om nieuwe oplossingen vragen. Tip; s
tel dagelijks haalbare doelen op voor jezelf en maak kleine stapjes in de goede richting.

Tip 8: Vernieuwen
Nieuwe omstandigheden vragen om nieuw gedrag. Uitproberen. Want dit heb je niet eerder meegemaakt dus liggen er geen scripts. Wees mild voor jezelf en kijk eens om je heen hoe anderen het doen. 

Wil je meer informatie over het trainen én versterken van jouw veerkracht?

Neem vrijblijvend contact met me op of kijk op mijn pagina waar ik uitleg geef over het online coachingsprogramma dat ik aanbied in samenwerking met Woosh5. Ideaal om individueel in te zetten of te gebruiken voorafgaand aan, tijdens of na afloop van een persoonlijk coach traject. Heb je interesse om dit binnen jouw bedrijf aan te bieden aan je medewerkers? Ook dan kijk ik graag samen met je naar de mogelijkheden. 

In samenwerking met: