Interview met Maartje Oostvogels

Gepubliceerd op 26 februari 2021 om 16:07

Maartje (39 jaar) ken ik al een lange tijd uit ‘ons’ dorp en onlangs hebben onze wegen elkaar weer gekruist, super leuk! Allebei startende ondernemers met een passie voor gezondheid. Samen brainstormen over dit alles doen we dan ook graag. Naast ondernemer en eigenaresse van love.nature.life | Your natural flow is Maartje moeder van twee én trekt ze er met haar gezin graag op uit in hun VW T3. Nieuwsgierig hoe Maartje alle ballen hoog houdt en zorgt voor balans, energie en rust in haar dagelijks leven? Ze vertelt het je in dit interview!

Ook jij bent het afgelopen jaar voor jezelf begonnen. Super tof! Kun jij ons meer vertellen over love.nature.life | Your natural flow?

Ja wat leuk! We zijn ongeveer op hetzelfde moment gestart! Jij met Your Recipe, en ik met love.nature.life | Your natural flow! Beide toch wel in de hoek van ‘goed voor jezelf zorgen’ en connectie houden met je hart. Als opstartende ondernemer is het heel en erg fijn om een community te hebben, en ik ben heel blij dat we op deze manier contact hebben! Daarnaast hebben we leuke plannen om wat meer samen te werken, want door onze specialiteiten samen te voegen kunnen we meer mensen ondersteunen in balans! love.nature.life is namelijk een platform waar ik yoga, mindfulness en een voedzame levensstijl samenbreng. Ik geloof in de kracht van bewustzijn en de verbinding tussen je mind, lichaam en hart. Yoga is een van mijn passies, en via Your natural flow deel ik nu die passie voor yoga, waardoor je je beter, sterker in je lichaam voelt, rustiger in je hoofd en dichter bij je hart.

Ik noem mijn yogalessen ‘your natural flow’ omdat yoga beoefening iets persoonlijks is, het gaat om jouw gevoel, je bewustzijn van je lichaam, jouw lichaam, je gedachten. In de yogalessen die ik geef zitten elementen van de mooie eeuwenoude yoga traditie, bv asana’s, elementen van de yogafilosofie, meditatie en ademhalingsoefeningen maar wel met een nuchtere kijk en gezien in de tijd van nu, met kennis die we nu hebben van het menselijk lichaam en brein (mindbody).

Wat is de reden dat je gekozen hebt voor het ondernemerschap?

Twee keer ben ik ‘even’ uit mijn carrière gestapt. Beide keren toen mijn kids geboren werden. Ik nam zeg maar een Scandinavisch verlof ;-)...voor mij voelde het als een sabbatical waarbij ik steeds meer voor ogen kreeg wat ik wilde. Ik had me altijd voorgenomen: “als je werk vindt wat bij je past hoef je nooit meer te werken" (citaat dat ik las van Susan Smit). Tijdens de tijd met mijn gezin realiseerde ik me ook een heel belangrijk iets. Ik wil dat ‘mijn werk’ verweven is met mijn privé leven, dat het in elkaar overloopt, het is onderdeel van elkaar. En dat ik de vrijheid en flexibiliteit heb om dit zelf vorm te geven. Daarbij kwam dat ik mijn passie voor yoga en de kracht van bewustzijn graag wilde delen. Toen viel dit allemaal samen en heb ik mijn bedrijf vorig jaar opgestart.

Wat betekent gezondheid voor jou?

Gezondheid betekent voor mij in basis drie dingen:

* rust in je hoofd
* kracht in je lichaam
* liefde in je hart

Er zijn voor mij dus drie pijlers. Ik wil me mentaal goed voelen, voor mij is dat rust in mijn hoofd, maar ook uitdaging. Ik wil me fysiek krachtig voelen, dwz voor mij mobiliteit in je lichaam, mijn lichaam krijgt de juiste voedingstoffen binnen, ik voel me fit. En met liefde in je hart bedoel ik dat je liefdevol bent voor jezelf en goed voor jezelf zorgt, je balans voelt en je ervaart purpose/zingeving. Dat geef je weer terug aan de mensen en wereld om je heen. Zo vind ik duurzaamheid een belangrijk thema voor mij en mijn gezin om te zorgen dat we goed voor de aarde en de natuur zorgen.

Door de yogalessen die jij wekelijks geeft, ben jij lekker in beweging. Hoe belangrijk is beweging voor jou? En doe je naast yoga nog aan andere sporten?

Ik heb mij nooit zo gerealiseerd dat beweging zo belangrijk was. Ik was niet zo’n sporter...Er zijn twee dingen die dat veranderd hebben: de kracht van hardlopen (de mentale rust die mij dat gaf, en de energie) en het feit dat ik jarenlang last gehad had van een scheef bekken, waar natuurlijk mijn onderrug, schouders en nek onder te lijden hadden. Ik merkte dat ik mijn lichaam sterker ging maken door mindful te zijn in bewegen, bewust zijn van mijn grenzen en voelen wat wel en niet goed voor mij is. Dit heb ik gevonden in yoga. Mijn klachten zijn daardoor vrijwel weg.

Naast de fysieke yoga die ik beoefen (yoga heeft nl vele aspecten) loop ik driekwart van het jaar een aantal keer per week hard (gewoon half uurtje, ik heb geen doel of streven daarin). Sinds ik vorig jaar in een runnersflow kwam heb ik mijn tenniscarrière toch maar aan de wilgen gehangen want dat heb ik ook lang gedaan. Maar ik stelde prioriteit aan hardlopen boven een potje tennis....

Wat heb jij nodig voor een fijne werk-/privé balans?

Voor mij is er geen ‘werk’ meer (dat voelt voor mij niet zo) en dus ook geen werk-/privé balans. Er is wel een Maartje-balans...en deze bewaak ik goed. Door te voelen, vaak stil te staan bij waar ik mee bezig ben en hoe dat voelt, en wat het doet met de mensen (vooral Niels, Flo en Mik natuurlijk) om mij heen.

Wat gebeurt er bij jou als er disbalans is? Hoe merk jij dit bij jezelf?

Ik zit dan teveel ‘in mijn hoofd’ Ik ga slechter slapen, voel me onrustiger, kan minder snel ontspannen, ik ben sneller geprikkeld, krijg kleine lichamelijke pijntjes etc. Door yoga en mindfulness te beoefenen merk ik dit sneller op, ik ben er bewust van (alles begint met bewustzijn!) en ik doe er iets aan. Ik blijf niet hangen in het feit dat er misschien wel een aantal dagen overheen gingen, en ik (probeer) mezelf er niet op te veroordelen.

Wat doe je dan om jezelf weer te laten stralen? Waar krijg jij energie van?

Ik pak altijd terug naar yoga en mindfulness. Daarna heb ik weer energie, ga ik naar buiten voor een letterlijke en figuurlijke frisse wind, en besteed liefdevolle tijd (bewust!) met Niels en/of met Flo en Mik of z’n viertjes.

Wat is ultieme ontspanning voor jou?

Poeh...ontspanning zit in zoveel momenten. En ik kan zeggen dat vakanties of erop uit gaan ultieme ontspanning is maar dat is het toch niet helemaal. Onze mooiste reizen (zo zijn we twee keer naar Azië en Australië gegaan met onze kids) gaan ook vaak gepaard met onzekerheden of ‘bumps in the road’. Het zijn wel ultieme ervaringen! Echte ontspanning zit voor mij in kleine dingen, zon op je gezicht, een zacht briesje, een warm bad, een goed boek, onder -een net gewassen- bed gaan liggen, een goede serie op Netflix, muziek luisteren, een wandeling.

Hoe creëer jij tijd voor jezelf; me-time? Plan je dit of kun je tijd pakken wanneer nodig?

Ik vind die me-time erg belangrijk! En niet alleen voor mijzelf, maar ook voor Niels, Flo en Mik. Dus naast dat ik tijd pak voor mijzelf stimuleer ik hen ook om tijd te pakken. Ik kan tijd pakken waar nodig, en plan ook al momenten in. Een gezin vraagt wel om afstemming, maar omdat dit een belangrijk punt is voor ons allemaal gaat dit wat meer van nature. Zo gaat dat overigens niet gelijk hoor! Maar als je iets belangrijk maakt, en er aandacht en energie aan geeft wordt het wel meer een gewoonte.

Je bent momenteel bezig met je studie voor gezondheidscoach. Wat is jouw lekkerste (healthy) recept?

Waar ik vroeger in mijn twintiger jaren het ontbijt vaak oversloeg (niet zo slim vind ik nu ;) vind ik het ontbijt nu zo fijn! Er gaat bijna geen dag voorbij en we maken van ons ontbijt een ‘feestje’! Ook probeer ik groente toe te voegen aan het ontbijt, zo maak je gelijk een nieuwe start. Dus ik deel met jullie een recept voor een pompoentaart smoothie! Handig als je een restje pompoen over hebt van het avondeten!

Voor 3/4 glazen:

75 gram pompoen (left over!)
300 ml amandelmelk (of ander type melk)
1 tl honing
2 tl speculaaskruiden
3 bananen

Voor deze smoothie laat ik een restje over van een pompoengerecht (bv een soep of ovenschotel) zodat ik de volgende dag deze heerlijke smoothie kan maken! Voor de melk pak ik een zelf gemaakte notenmelk (plantaardig, geen lactose) maar je kan een melk van jouw keuze pakken. Let wel op de toevoegingen in sommige varianten uit de supermarkt. Meng alles in de blender tot een romige massa. Eet de smoothie met een lepel.

Welke ingrediënten zou jij nog willen toevoegen aan jouw persoonlijk recept?

Ik heb nog een aantal dromen: meer natuur om me heen, een yogastudio bij huis en een aantal maanden op reis met mijn gezin. Maar eigenlijk ben ik heel tevreden met hoe het NU is! En mijn driekwart van het jaar hardlopen is weer aangebroken...dus ik denk dat ik dat binnenkort weer terug ga invoegen in mijn recept ;-)

Wat is jouw tip voor meer balans, energie en rust?

Haha, volgens mij heb ik in veel antwoorden al best wat tips gedeeld! Dus laat ik het simpel houden....bewustzijn is de sleutel.

 

Wil je meer informatie over love.nature.life / Your natural flow?
Volg Maartje via Facebook en Instagram

Wist je dat Maartje ook een toffe VW T3 te huur heeft? 

Check de website voor meer info!