Interview met Ilse Verwijmeren

Gepubliceerd op 11 januari 2022 om 13:37

Ilse heb ik alweer drie jaar geleden leren kennen tijdens de sportlessen van Mom in Balance. Zij net bevallen van haar eerste zoontje en ik zwanger van ons tweede kindje. Al joggend ontdekten we onze gezamenlijke interesse voor gezondheid en alles wat daarbij komt kijken. Ilse is orthomoleculair adviseur en hormooncoach en heeft mij al veel geleerd op dit gebied. Daarnaast  werken we graag samen aan persoonlijke trajecten daar waar het kan. Ilse woont samen met haar vriend en twee zoontjes op een boerderij in het prachtige buitengebied van Prinsenbeek. Wat is Ilse haar persoonlijk recept? Je leest het in dit interview!

Super tof dat ik jou mag interviewen! Kun je ons vertellen over jouw praktijk ‘Happy & Healthy Hormones?

Ja, zeker! In mijn praktijk help ik voornamelijk vrouwen met gezondheids- en hormonale problemen. Heel je lichaam wordt aangestuurd door hormonen. Als hier een disbalans in zit, heeft dat effect op processen als metabolisme, stress, voortplanting, slaap, stemming en temperatuur. De gezondheid van je organen als darmen en lever spelen hier een grote rol in. Door kennis te delen en advies te geven over deze hormonen, werken we samen aan het herstellen van de balans in het lichaam. Soms neem ik hier ook een EMB bloedtest bij af, zodat we een direct beeld hebben van de disbalansen in het lichaam. Meten=weten.

Wat is de reden dat je gestart bent als orthomoleculair adviseur en hormooncoach?

Al van jongs af aan ervaarde ik darmklachten als obstipatie en buikpijn. Dit werd gediagnosticeerd met prikkelbaar darmsyndroom, waar niks aan te doen was. Ik had wel verschillende ‘diëten’ geprobeerd om minder last te hebben, maar niks hielp. Toen kwam er een probleem bij, ik menstrueerde nooit door PCOS. De artsen in het ziekenhuis hadden geen oplossing en vertelde mij dat ik er mee moest leren leven. Ik vond dit zo raar, dus besloot daarom zelf op onderzoek uit te gaan. Tijdens mijn studie vroeg ik mezelf steeds meer af waarom wij dit niet allemaal weten, als een soort basiskennis. Kennis over je gezondheid en over je hormonen is essentieel als je goed voor je lichaam wil zorgen.

Wat betekent gezondheid voor jou?
STRALEN! Lekker in je vel zitten, energiek, blij met wat je doet, genieten. Je lichaam geven wat het nodig heeft. Niet vullen, maar voeden zodat het lichaam voor jou werkt. Dit merk je direct aan je stemming!

Wat heb jij nodig voor een fijne balans in je dagelijks leven?

Allereerst dat ik doe waar ik blij van word. En dat is: genoeg slapen, lekker gezond eten en tijd voor mijn gezin, mijzelf en mijn bedrijf. Een mengelmoesje van deze dingen, daar word ik blij van.

Wat gebeurt er als er disbalans is? Hoe merk jij dit bij jezelf op?

Ik merk dit door een onrustig gevoel, teveel stress. Mijn hoofd draait dan op volle toeren en er komt niet zoveel uit mijn handen. Ik slaap dan ook slechter. Het afgelopen jaar was erg bewogen: verhuisd, bevallen, werken en 2 studies. Dit was een leerzame periode, waardoor ik mezelf nog beter heb leren kennen. Ik weet heel goed wanneer het te veel is en ik weet als geen ander dat stress funest is voor je lichaam. Hiernaar luisteren vind ik soms lastig, dus dat is een leerproces voor mij.

Wat doe je om jezelf weer te laten stralen? Waar krijg jij energie van?
Als ik stress ervaar probeer ik direct een me-time momentje in te plannen door een yoga les of meditatie in te plannen. Daarna voel ik mij veel relaxter en kan ik de wereld weer aan. Ik krijg overigens ook veel energie van de mensen die ik help, dat geeft zoveel voldoening!

Wat is ultieme ontspanning voor jou?
Een heerlijk wijntje drinken met vriendinnen, buiten wandelen in de natuur, koffietje drinken en spelletjes spelen met het gezin en een yogales volgen. Deze kleine dingen waardeer ik steeds meer.

 

 

Hoe creëer jij tijd voor jezelf? Plan je dit of kun je tijd pakken wanneer nodig?
Op mijn vrije dagen ga ik vaak voor de kindjes uit bed om te werken, een korte yoga sessie of, sinds kort, een meditatie. Even een momentje voor mezelf voordat de hectiek van de dag start. Ook probeer ik elke week een avond vrij te houden voor mezelf. Daarnaast overleggen Lars en ik samen veel over hoe wij elkaar het beste kunnen helpen, zodat we beide kunnen doen wat we graag willen.

 

Jij deelt regelmatig lekkere recepten. Wat is momenteel jouw favoriete (healthy) recept?

Momenteel ben ik fan van overnight-oats met chiazaad. Chiazaad is super voor je darmflora en bevat veel omega 3 vetten. Vetten zijn een must voor je hormonen, dat wordt vaak onderschat. Hoe ik het maak? In een glas meng ik havermout-chiazaad-roodfruit-rode biet- noten-kokosyoghurt-kaneel door elkaar. Dit zet ik in de koelkast. De volgende ochtend haal ik het uit de koelkast en het is al meteen klaar om te eten.

Welke ingrediënten zou jij nog willen toevoegen aan jouw persoonlijk recept?
Oeeh, dit is een lastige! Ik heb nog veel dromen voor de toekomst. Ik vind het heel tof om vrouwen te helpen en informatie te geven over hun hormonale gezondheid. Dit wil ik blijven doen en daarbij nieuwe programma’s ontwikkelen. Ook het stukje kinderwens en fertiliteit krijgt hier zijn aandacht. Ook wil ik mijn eigen kennis blijven uitbreiden, maar eerst mijn huidige studie maar eens afmaken.

Wat is jouw tip voor meer balans, energie én rust?

Ons stress hormoon draait vaak overuren, dus: zet jezelf eens op nummer 1 door wat extra tijd voor jezelf in te plannen, al is het maar een kwartiertje per dag. Pas als jij goed voor jezelf zorgt, kun je goed voor anderen zorgen.

Ben je nieuwsgierig geworden en wil je meer te weten komen over jouw hormonale balans?

Plan een persoonlijk consult in en/ of vraag naar de mogelijkheden voor een EMB test. 


Check de website of neem contact op met Ilse via Facebook
 en Instagram